עו"ד לענייני צוואה

רוצים לקבל את כל המידע כיצד לרשום צוואה?

פגישת ייעוץ תתן לכם את כל המידע לגבי המקרה שלכם ודרכי התמודדות 

צרו קשר עכשיו 0515544300

כל אדם, בשלב כל שהוא, ייפקד לבית עולמו. לאותו מקרה פטירה, קובע חוק הירושה התשכ"ה – 1965 בין היתר מה ייעשה ברכושו של אותו אדם, ומי יהיו יורשיו.

ככלל, רכושו של אדם עובר ליורשיו באחת משתי דרכים: על פי צוואת הנפטר, ובמידה ואין צוואה – אזי על פי הדין. החוק קובע הוראות ברורות בקשר לצורתה של צוואה ודרכי עריכתה, כאשר נקודת המוצא היא כי יש לקדש את "רצון המצווה" כמופיע בצוואתו.

מי מאתנו לא שמע בתקשורת על מקרים בהם אחד מצאצאי הנפטר (אך לא רק) מתנגד להוראות הצוואה שהותיר הנפטר – ואשר לרוב נישלה או גרעה את חלקו של אותו צאצא ברכוש הנפטר – מנימוקים שונים, ובין היתר נטען כי הנפטר הושפע לרעה, לא היה כשיר מבחינה קוגניטיבית, הוחתם על מסמכים ללא ידיעתו, אותו זוכה היה מעורב בעריכת הצוואה וכו'.

למשרדנו ניסיון רב בעריכת צוואות, וייצוג בבתי משפט בכל הקשור לעניינים הקשורים בקיום צוואות; בין אם מדובר בייצוג המתנגדים לקיום הצוואה, ובין אם מדובר בייצוג אלו המבקשים לקיימה.

מה קורה אם מנסים לטעון כנגד מהימנות צוואה או שהצוואה המקורית אבדה?

באחד התיקים שנדון בביהמ"ש לענייני משפחה בירושלים ואשר טופל ע"י משרדנו, דובר באישה שהלכה לעולמה, והשאירה אחריה צוואה ותוספת לצוואה – אשר שתיהן נערכו בכתב יד, כאשר העותק המקורי של התוספת לצוואה אבד.

בתוספת לצוואה, ציוותה המנוחה חלק מעיזבונה לעוזרת המחקר שלה, וחלק נוסף למי שהכירה את המנוחה משך למעלה מ-20 שנה והיתה כבת המאומצת שלה, ואשר עזרה למנוחה וסייעה לה בדברים יומיומיים שונים כולל בזמן בו חלתה.

חלק מבני משפחת המנוחה התנגדו מנימוקים שונים לכך שהתוספת לצוואה תקוים, ובכלל זה טענו כי במועד עריכת התוספת לצוואה המנוחה לא היתה כשירה לצוות מבחינה קוגנטיבית, כי הופעלה על המנוחה השפעה בלתי הוגנת, כי לא ניתן לקיים את התוספת לצוואה מפני שלא נמצא העותק המקורי שלה, כי התוספת לצוואה אינה אוטנטית, וכי "הבת המאומצת" (אותה ייצג המשרד) היתה מעורבת בעריכת התוספת לצוואה.

במסגרת ההליך הוגשה גם חוו"ד רפואית של מומחה בתחום הרפואה הפנימית והגריאטרית בעניין יכולותיה הקוגניטיביות של המנוחה בעת עריכת התוספת, וכן חוו"ד גרפולוגית שהשוותה בין כתב היד בצוואה לכתב היד בתוספת לצוואה.

בסיכומם של דברים, ולאחר שנשמעו עדויות הקשורות למחלוקת שנתעוררה, ביהמ"ש קיבל את טענותינו ודחה בפסק דינו את כל טענות המתנגדים לקיום התוספת לצוואה, תוך שקובע בין היתר כי המנוחה היתה כשירה לצוות במועד עריכת הצוואה וכי ל-"בת המאומצת" שיוצגה ע"י משרדנו לא היתה כל מעורבות בעריכתה, כן קבע ביהמ"ש כי ניתן להסתפק בנסיבות דנן בהעתק לתוספת לצוואה בלבד גם בהעדר המקור.

עריכת צוואה אינה עניין של מה בכך אלא היא מחייבת ייעוץ וליווי משפטי . למרות שרבים סבורים כי עריכת צוואה הינה עניין פשוט וטכני, אולם כדי שצוואה תשקף את רצונו של המוריש מחד ולא תגרום לסיבוך  היורשים מאידך בפרוצדורות שונות כגון: מיסים מיותרים למשל, יש צורך בעריכת הצוואה בצורה נכונה וחכמה ולהתאים את תוכנה ואופן החלוקה בה.

בצוואה ניתן להוריש לדוגמא רכוש מסוים לשמעון ורכוש אחר לראובן. ניתן להוריש חלק מהעיזבון גם למי שאינו קרוב משפחה כמו למשל חבר או כל אדם אחר. ניתן להוריש את כל העיזבון לאדם אחד (למשל לבן או בת הזוג) וכן למנוע סכסוכים עתידיים בין היורשים שבד"כ הנם קרובים ואוהבים.

את הצוואה ניתן לכתוב בכתב יד, בעדות, בעל פה ובפני רשות משפטית. הדרך הנפוצה ביותר ואפשר להגיד הטובה ביותר היא צוואה שנחתמת בפני 2 עדים.

בל נשכח שמדובר במסמך משפטי שכשמו כן הוא, מה הנפטר (המוריש) מצווה ליורשיו לאחר לכתו מהעולם.

עם פטירתו של המוריש, על היורשים לפנות לרשם לענייני ירושה או לבית הדין הרבני לצורך קבלת צו קיום צוואה. קיימים מקרים בהם צוואה שאינה ערוכה עלולה להיפסל. ובדיוק בשל כך רצוי לערוך צוואה אצל עורך דין אשר יגרום לכך שהיא תעמוד בקריטריונים נכונים שהחשוב בהם הוא שיקוף נכון ונאמן של רצון המצווה.

כל עוד המוריש בין החיים, הוא יכול לשנות את צוואתו, לבטלה או לכתוב אחרת במקומה. הצוואה שתקבל בסופו של יום את התוקף המשפטי היא הצוואה האחרונה שנערכה ונחתמה על ידי המוריש.

עו"ד לענייני משרד הפנים

מחפש עו"ד לענייני צוואה?

  • קבלו יעוץ טלפוני ראשוני ללא תשלום
  • לקביעת פגישה חיגו 0515544300

לקבלת פגישת יעוץ יש למלא את הטופס

    שם + משפחה (חובה)

    האימייל: (חובה)

    צרף צילום של המסמכים(גם צילום מהטלפון זה מצוין)

    קובץ נוסף

    קובץ נוסף

    קובץ נוסף

    מספר טלפון לבירורים

    ספרו לנו קצת מה אתם צריכים



    נשמור על קשר

    צור קשר חתונה בקפריסין

    יש לכם שאלות נוספות?

    עדכונים שצריך לעשות באתר

    נשמח לעזור במה שאפשר!

      השם שלך (חובה)

      האימייל שלך: (חובה)

      נושא

      ההודעה שלך


      הכותב אינו נושא באחריות עבור שימוש ברעיונות, דוגמאות ומידע שבמדריך. השימוש הוא באחריות הקורא בלבד

      כתיבת תגובה